Stichting Wielercomité Afferden

Recreatie, sport en natuur

Onze Tour in 2023.

 

** Deelnemers vol lof over Maasduinenfietstocht **

 

 

 

De achtste Maasduinenfietstocht van Wielercomité Afferden op zondag 17 september is met 152 deelnemers een groot succes geworden. Het weer zag er in de vroege ochtenduren met de vele regenval nog even dreigend uit maar tegen 9.00 uur klaarde het op en stroomden de aanmeldingen bij inschrijfbureau eethuis - cafetaria 't Kapelleke in Afferden binnen.
Grif werd er ingeschreven op de 30- en 50 km fietstocht waar fietsers konden kennismaken met de groene gemeente Bergen en een deel van de over de Maas gelegen dorpen Geijsteren en Wanssum.

Opvallend was het aantal deelnemers dat voorzien van een helm aan de tocht begon. Deze vorm van hoofdbeveiliging wordt steeds populairder om bij een val hoofdletsel zoveel mogelijk te voorkomen. Ook de elektrische fiets heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen en zorgt er voor dat mensen nog tot op hoge leeftijd de fiets blijven pakken. Tevens zijn speciale fietsen zoals bijvoorbeeld de rolstoelfiets of duofiets in opkomst. Mensen met een lichamelijke beperking of zij die zich minder veilig voelen in het verkeer kunnen zo samen met een vrijwilliger of een fietsmaatje toch genieten van de gezonde buitenlucht. Het is dan ook niet vreemd dat er onder de inschrijvingen van deze Maasduinenfietstocht een deelnemer met een rolstoelfiets was te vinden.

Bovendien heeft organisator Wielercomité Afferden tijdens deze jaarlijkse fietstocht voor de eerste keer de mogelijkheden van de duofiets onder de aandacht gebracht. Dit met name om wat meer bekendheid te geven aan de duofiets van Huiskamer Béjèn en KBO Afferden die aan deze actie hun medewerking hebben verleend. Tijdens de fietstocht kon via voorinschrijving deze duofiets een half uurtje worden uitgeprobeerd. Hoewel van deze gelegenheid geen gebruik is gemaakt, heeft de publiciteit hieromtrent wel tot meer aanvragen van de duofiets bij Béjèn geleid. En daar was het deze actie om te doen.

Gedurende de ochtend ontwikkelde het weer zich tot ideaal fietsweer en schreven steeds meer mensen zich in bij eethuis - cafetaria 't Kapelleke. De teller stokte bij 152 deelnemers, meer dan Wielercomité Afferden in eerste instantie had verwacht. En ook belangrijk, de sfeer zat vanaf het begin er goed in. Dat was niet alleen te merken op de 2 pauzeplaatsen die de organisatie in de fietstocht had ingebouwd waar de deelnemers wat te drinken en een gezonde versnapering kregen.


Ook na terugkeer was het goed toeven op het terras van 't Kapelleke. En kon men bekijken of men in de prijzen was gevallen bij de loterij. Alle deelnemers van de fietstocht deden namelijk automatisch mee met deze loterij. Met een beetje geluk ging men na een gezellige fietstocht niet alleen met 30 of 50 fietskilometers in de benen naar huis maar ook met een leuk prijsje. Het leverde de organisatie in ieder geval veel lof op van de deelnemers en nieuwe ideeën voor de fietstocht in 2024.